Tiny House, Middelburg


Achtergrond
Voor een tentoonstelling (Tiny Hûsjes) in Middelburg. Heeft Holstein architecten deze Tiny House ontworpen.
 
Indeling
Het ontwerp heeft een totaaloppervlakte van 25 m2 (met een verdieping van 6,5 m2). De begane grond bestaat uit een woonkamer, keuken, badkamer en een berging + technische ruimte die via de buitenkant te bereiken zijn. De woonkamer bevat een vaste bank met eronder bergruimte. De bank is tevens te gebruiken als extra slaapplek. De keuken is 20 cm opgetild waardoor er onder de vloer extra bergruimte ontstaat. De verdieping (slaapkamer) is te bereiken door een verplaatsbare trap. Op de verdieping bevindt zich nog een inbouwkast. Boven de bank in de woonkamer bevindt zich nog extra bergruimte.
 
Constructie
Het uiterlijk kenmerkt zich door zijn houten gridshell constructie die aan de voorzijde wordt gedragen door een houten ligger. De ligger is opgebouwd uit een houten scherm van kruislings geplaatste houten latten. Hierdoor ontstaat er een vakwerkligger die niet alleen het dak draagt maar ook zorgt voor extra privacy in de slaapkamer. Hiernaast werkt de ligger als een zonwering om de zomerse warmte buiten te houden.
 
Materialisatie
De gevel is opgebouwd uit geïsoleerde sandwichelementen met houten bekleding van verduurzaamde lariks. De stalen ramen worden voorzien van driedubbel geïsoleerd glas. Opengaande delen zijn zoveel mogelijk tegenover elkaar geplaatst waardoor er trek kan ontstaan. Hierdoor ontstaat er een behaaglijk binnenklimaat. Het dak wordt bekleed met felsdak. Vanwege zijn stalen kozijnen en verduurzaamde gevelbekleding, ontstaat er een onderhoudsarme gevel.
 
Installatie
Om de Tiny House te verduurzamen, worden er zonnepanelen op het dak geplaatst. De omvormer van de zonnepanelen bevindt zich in de technische ruimte. In de vloeren zit elektrische vloerverwarming verwerkt om ook in de winter een warm binnenklimaat te creëren. Water wordt verwarmd door een elektrische boiler.