Oldenbarneveldhoeve, Berkel en Rodenrijs
De boerderij Oldenbarneveldthoeve is een oud gemeentelijk monument, ergens vanuit 18e eeuw. De functie van de boerderij is verloren gegaan en de huidige boer wou zijn 2 schuren ombouwen naar een zorgboerderij met 6 appartementen. De appartementen zijn voor bewoners met een verstandelijke beperking en wonen daar in groepsverband.

De zorgboerderij bestaat naast de 6 appartementen (eigen slaapkamer, keukentje en badkamer) ook uit een gezamenlijke woonkamer en keuken. Logeerkamer voor eventuele bezoekers van de bewoners. En nachtwacht zodat er altijd eventuele 24/7 verpleging aanwezig is.

De bestaande kleine veestal en koeienstal zijn met elkaar verbonden door een nieuwe uitbouw om zo meer bewoonbare volume te creëren. Bij de kleine veestal was er geconstateerd dat de houten dragende vloeren en spanten doorgerot waren waardoor deze compleet moesten worden vervangen. Bij de koeienstal zijn de vloer en spanten plaatselijk versterkt. De gevels zijn voorzien van nieuw metselwerk waar nodig is en de bestaande stalramen zijn vervangen door grotere ramen om daglicht en uitkijk te creëren. Het dak wordt voorzien van nieuwe dakkapellen en de bestaande kapellen worden vervangen. Hiernaast worden de gevels en daken opnieuw geïsoleerd en een nieuwe geïsoleerde begane grondvloer geplaatst.

Naast de renovatie van de stallen is ook de tuin aangepakt om voor de bewoners een optimale leefkwaliteit te krijgen.
 

Architect: Henk van der Pool (Weeda Architecten, Rotterdam)
http://www.weedaarchitecten.nl

Assistent: Edgar Holstein