Congrescentrum Ahoy, RotterdamConstructie is altijd een ondergeschoven kindje geweest binnen de architectuurwereld. Wat als je de constructie weer centraal zet binnen het ontwerp? Als er teruggegrepen wordt naar de minimale middelen om een gebouw te maken dus ook om mee te ontwerpen? Hoe kan dan een gebouw eruit zien en welke rol speelt de constructie hierin? Kan de constructie als een soort tool worden ingezet om architectuur te bedrijven? Een gebouw bestaat tevens uit allerlei bouwkundige componenten zoals wanden, vloeren, ramen en trappen. Deze elementen kunnen op verschillende wijze ingezet worden als middel (tool) om een gebouw vorm te geven  en zijn identiteit hieraan te ontleden. Wat gebeurd er als je constructie als een tool inzet en welke mogelijkheden zijn er? Gaat het hierbij om een vormgegeven constructie wat moet zorgen voor de identiteit van het gebouw of om hele simpele aanpassingen qua werkingen van een constructief element wat qua beeld interessante gevolgen kan hebben op het totaalplaatje?

Gemeente Rotterdam heeft in februari 2007 een nieuwe stadsvisie opgesteld voor de periode tot en met 2030. In deze visie geeft Rotterdam 13 ontwikkelingsgebieden aan die bijdragen tot de economische drijfveer  van Rotterdam en die tevens een prettige woonstad moeten creëren. Deze 13 gebieden moeten een economische centrum vormen voor de omgeving van Rotterdam, Rotterdam zelf of de directe omgeving van één van deze ontwikkelingsgebieden. Het gebied ''Zuidplein'' is één van deze ontwikkelingsgebieden. Gemeente Rotterdam wil samen met Palmbout-Urban Landscape het gebied Zuidplein upgraden. Dit willen ze onder andere doen door een nieuwe congrescentrum te bouwen en hotel.

Voor deze studie wordt er een congrescentrum met hotel ontworpen wat vanwege stedenbouwkundige redenen opgetild is van het maaiveld. Het gebouw wordt geplaatst tussen de entree van Ahoy en de Metro. Het gebied kent een niemandsvlakte van 350 meter waar niks anders gebeurd dan een weg. Het gebouw moet een architectonische route creëren en hiernaast een soort rode loper voor het Ahoy. Doordat het gebouw aan 2 kanten betreden kan worden wordt het ook een verbindingselement tussen de 2 gebieden: Ahoy en Zuidplein.

Het gebouw is opgetild op rechthoekige houten kolommen. De kolommen staan schuin in meerdere richtingen. Dit zorgt niet alleen voor een interessanter beeld wanneer je als bezoeker onder het gebouw loopt, maar omdat de kolommen schuin staan wordt er ook stabiliteit gecreëerd. Er ontstaat een systeem van betonnen vloeren en gelamineerde houten kolommen wat voor een vrij indeelbare plan moet opleveren.

Vanwege het programma hotel / congrescentrum moeten de positie van de kolommen bepaald worden aan de hand van het programma. Hierdoor ontstaat er een regelmatige patroon van kolommen.

In het midden van het gebouw in het atrium / doorgaande videgat bevinden zich de belangrijkste zalen: grote zaal, kleinere zalen en een Skybar. Deze staan op betonnen ronde kolommen om zo meer contrast te geven in het toepassen van verschillende constructie ideeën en materialisatie.