Logo Holstein Architecten Header tekening
Menu

Woning, Familie WaremanSteenbergen

Voorgevel
Voorgevel
Achtergevel
Achtergevel
Doorsnede
Doorsnede

Opdracht

De familie Wareman wil een huis laten bouwen in Steenbergen.
De woning moet op de begane grond beschikken over een slaapkamer met een badkamer.
Verder willen ze graag 2 grote slaapkamers op de 1e verdieping en zonnecollectoren op het dak.

Ontwerp

De woning is ontworpen als een “standaard bouwvolume” met uitbouw over de volledige breedte, aan de tuinzijde. De woning bevat een woonkamer in de “uitbouw”.
Vanwege het dak, wat schuin loopt, wordt er een extra ruimtelijke dimensie gegeven aan de woonkamer. Het wordt geen standaard woonkamer meer, die rechthoekig van vorm is.

De houten dakconstructie wordt in zicht gelaten, om de ruimte sfeer te geven. De woonkamer wordt voorzien van 2 grote vouwwanden. Deze zorgen ervoor dat de binnenruimte ook bij de tuin betrokken wordt als het warm weer is.
Op het hoogste punt van het dakgedeelte van de woonkamer, zit een lichtstraat. De lichtstraat zorgt voor extra daglicht in de woonkamer. De ramen kunnen geopend worden, waardoor in de zomer de warmte makkelijker eruit gaat. Warme lucht stijgt op waardoor er een trek ontstaat, zo wordt er koudere lucht naar binnen getrokken.

Op het dak zijn zonnepanelen bevestigd om duurzaam energie op te wekken. Hiernaast bevat het een zonneboiler om het water op te warmen. Daardoor wordt het energieverbruik aanzienlijk verlaagd.
Er is de wens om vloerverwarming en wandverwarming toe te passen. Vanwege de grote hoeveelheid oppervlakte, wordt het huis snel opgewarmd met minder energieverbruik en ontstaat er een prettiger wooncomfort.

De entree van de woning ligt teruggelegen ten opzichte van de voorgevel. Deze wordt overkapt door een houten constructie met glasplaten, waardoor er een prettige entree voor bezoekers en de bewoners ontstaat.

Resultaat

De woning wordt voorzien van metselwerk met houten delen als accent. De houten delen zorgen voor een warme / sfeervolle uitstraling van de woning.

Er is gekozen voor accoya hout. Deze onduurzame houtsoort wordt voorzien van een chemisch bad, waardoor het verduurzaamd wordt. Het hout heeft dan weinig onderhoud nodig. Accoya heeft een lichtbruin / gelige kleur, wat naar verloop van tijd (onbehandeld) licht gaat vergrijzen.

Er is gekozen om het hout niet extra te behandelen. Accoya wordt toegepast volgens een horizontaal open gevelbekleding. Ook de kozijnen worden in accoya uitgevoerd. Deze kozijnen gaan langer mee dan kozijnen die gemaakt zijn van bijvoorbeeld Meranti.

De slaapkamers krijgen, horizontaal te sluiten, luiken van staal en accoya. Op deze manier is de gewenste zonwering en verduistering meegenomen in het ontwerp.

Het dak wordt voorzien van zinken felsdak. De zonnepanelen liggen in het dakvlak in plaats van erop. Hierdoor krijg je een mooiere aansluiting en ook een beter geheel.

Meer woningbouw projecten bekijken