Logo Holstein Architecten Header tekening
Menu

Uitbouw, Familie van der ZandenWelberg

Achtergevel + aanbouw op 1e verdieping
Achtergevel + aanbouw op 1e verdieping
Uitbreiden voorgevel
Uitbreiden voorgevel
Bestaande voorgevel + uitbreiding
Bestaande voorgevel + uitbreiding

Opdracht

De familie Van der Zanden, met 3 kleine kinderen, wil graag een groter huis.
Ze hebben een bestaand huis uit begin 1900. Deze is in de loop der jaren, door vorige bewoners al diverse keren uitgebreid. Maar de woning is nog steeds te klein, voor een gezin met 3 kinderen.

Ontwerp

De bestaande bouw heeft 2 bestaande uitbouwen, die niet goed aansluiten. De schuine vorm is ontstaan, doordat er op de erfgrens gebouwd is. Raar alleen dat het achterste gedeelte een schuinere hoek heeft, dan de uitbouw aan de voorzijde. Terwijl de erfgrens een rechte (schuine) lijn is.

De uitbouw aan de achterzijde heeft een opbouw met een schuin dak. Door de hellingshoek, en bij storm, vallen er telkens dakpannen af. De familie wil graag een uitbouw met een houten gevel bekleding, zoals wij ook bij de buurman hebben gedaan. De achterzijde is dan ook qua volume doorgezet, maar dit keer in een overstek. Hierdoor wordt er een overdekte veranda gecreëerd.

De bestaande uitbouw aan de voorzijde, voldoet niet volledig aan het bestemmingsplan. De uitbouw ligt niet een meter naar achteren, maar is gelijk aan de voorgevel. Aangezien een opbouw op dit gedeelte, zoals aan de achterzijde, er raar uit gaat zien, gaan we het volume van het hoofdgebouw doorzetten in de opbouw. Hierdoor ontstaat er één bouwvolume aan de voorzijde, met een aanbouw aan de achterzijde. De rare knik, die al in het bestaande plan zat, is dan al gedeeltelijk opgelost.

Resultaat

De familie was onder de indruk van de houten gevelbekleding van de buren en wou dit zelf ook toepassen bij hun woning. Er is gekozen voor dezelfde houtsoort, Frake Noir, maar dan in een ander manier van bekleden. De buren hadden een open verticale gevelbekleding.
Voor de achterzijde is er gekozen voor een open horizontale gevelbekleding. Dit om vooral de lengte te benadrukken.

De voorzijde heeft een ander volume dan de achterzijde. Aangezien men verschillen gaat zien als er geprobeerd wordt dezelfde materialen toe te passen, is ook hier gekozen voor een houten gevelbekleding. In dit geval een verticaal gesloten gevelbekleding.

Meer verbouw projecten bekijken