Logo Holstein Architecten Header tekening
Menu

Uitbouw, Familie TeeuwSteenbergen

Tuingevel
Tuingevel
Tuingevel met windscherm
Tuingevel met windscherm
Voorgevel uitbouw
Voorgevel uitbouw

Opdracht

Familie Teeuw uit Steenbergen wil meer kunnen genieten van hun tuin.
De huidige woonkamer heeft maar een beperkt uitzicht op de tuin. De tuin is pal op het zuiden gericht, waardoor het in de zomer vrij warm kan worden. De tuin staat pal op de windrichting, waardoor het in het voor- en naseizoen niet prettig is om buiten te zitten. Ze willen graag een uitbouw, van waaruit ze het hele jaar door kunnen genieten van hun tuin.
Ook willen ze de woning levensloopbestendig maken.

Ontwerp

Schuin op de originele woning staat een losstaande garage. Tussen de woning en de garage is een loos gebied, wat hoort bij de tuin, noch bij de woning. Hier komt de uitbouw. Door de uitbouw haaks op de garage te zetten, ontstaat er een leefruimte met direct uitzicht op de tuin. Zo kunnen ze vanaf deze plek meer genieten van de tuin.

De uitbouw wordt voorzien van afvoerpunten voor de riolering en toevoer voor water. Deze wordt in de vloer verwerkt. Op deze manier kan op een later tijdstip, de leefruimte omgebouwd worden, naar een extra slaapkamer met badkamer, om de woning levensbestendig te maken.

De uitbouw wordt voorzien van een glazen pui, die je volledig kan open zetten. De bestaande garage wordt verlengd, over de volledige diepte van de tuin. Om verschillen in aanbouw te verhullen, wordt er een overkapte veranda geplaatst. Vanuit deze plek kan je in het voor- en najaar genieten van de tuin.
Bij wind kunnen de verplaatsbare glazen windschermen zo verplaatst worden, dat je uit de wind zit. Er is een overdekte buitenruimte, als het regent in de zomer.

Resultaat

De uitbouw wordt voorzien van donker rood metselwerk met zwarte voegen. De woning is opgebouwd uit metselwerk van diverse kleuren en grijs voegwerk. Hierdoor ontstaat er een contrast tussen oud en nieuw, wat juist gewenst is. Het is nooit mogelijk om het exacte metselwerk na te bootsen.
De uitbouw wordt aan de tuinzijde voorzien van weggedetailleerde zonwering aan de buitenzijde. Zo wordt warmte makkelijk buiten gehouden en krijg je een behaaglijker binnenklimaat.

De garage wordt voorzien van een nieuwe voorgevel (in hetzelfde metselwerk als de uitbouw), wat hoger wordt opgetrokken. Zo wordt de garage even hoog als de uitbouw. De uitbouw is namelijk een halve meter hoger dan de huidige garage. De garage wordt voorzien van nieuwe garage deuren (opengaande deuren) met houten delen.

De overkapte veranda wordt in een staalconstructie opgetrokken, met in zicht latende houten balken. De achterliggende garage / schuur wordt bekleed met houten delen. Zo wordt de garage één geheel, aangezien deze wordt verlengd.
Het dak van de veranda is tevens hoger gelegen dan het dak van de garage, zodat warmte in de warme periode makkelijker weg kan.

Meer verbouw projecten bekijken