Logo Holstein Architecten Header tekening
Menu

Uitbouw, Familie CallantHulst

Voorgevel
Voorgevel
Voorgevel bij nacht
Voorgevel bij nacht
Achtergevel met open vouwwand
Achtergevel met open vouwwand

Opdracht

De familie Callant wil een extra ruimte voor de eetkamer en een slaapkamer met badkamer op de begane grond. Ze willen graag een uitbouw tussen de woning en de bestaande schuur bouwen.

Ontwerp

De opdrachtgever wil graag de volledige lengte tussen de woning en de uitbouw benutten.
Holstein Architecten heef voorgesteld om deze niet over de volledige lengte te bebouwen. Dit omdat er moeilijke aansluitpunten (zowel technisch als visueel) ontstaan tussen de nieuwe uitbouw en de beslaande schuur. Daarom is er besloten om de uitbouw los te houden van de bestaande schuur. Zo ontstaat er ook nog een ruimte voor een poort, zodat de achtertuin direct van het voorerf betreden kan worden.
De uitbouw bestaat uit 2 volumes. Een laag volume en een traditioneel volume met schuin dak.
Hiervoor is gekozen om de grootte van de uitbouw visueel te breken en de uitbouw tevens speelser te maken. Door te spelen met verschillende hoogtes, kan er ook makkelijker aangesloten worden met de bestaande woning.

Resultaat

We hebben ervoor gekozen om contrast aan te brengen.
Als er gekozen wordt voor dezelfde kleuren dan kan het plaatje visueel niet kloppen. Kleuren wijken namelijk altijd net iets af van de bestaande, waardoor er een storend element ontstaat.
De uitbouw met “traditioneel dak” wordt opgetrokken uit metselwerk met een zinken felsdak.
Het dak bevat een dakraam dat geopend kan worden, om extra te ventileren, zodat de warmte eruit kan in de zomer. De buitenzijde van het dakraam wordt voorzien van zonwering om ongewenste warmte van de zon tegen te houden.
Het gedeelte tussen het “traditionele dak” en de woning, wordt bekleed met verticale open houten gevel bekleding. Deze wordt dicht tegen elkaar geplaatst zodat er meer privacy ontstaat. Hiervoor is gekozen zodat de eetkamer goed geventileerd kan worden, tevens ontstaat er ’s avonds een speelse gevel vanwege de verlichting in de eetkamer.
Aangezien de houten delen dicht op elkaar zitten, moet men loodrecht op de gevel staan, om naar binnen te kunnen kijken. Zelfs dan, is de inkijk erg beperkt.