Logo Holstein Architecten Header tekening
Menu

Uitbouw, Familie BuyckDinteloord

Voorgevel + zijgevel met uitbouw en garage
Voorgevel + zijgevel met uitbouw en garage
Zijgevel uitbouw + garage
Zijgevel uitbouw + garage
Achtergevel
Achtergevel

Opdracht

De familie Buyck wil hun woonkamer vergroten met een uitbouw. Ze willen op de begane grond een extra slaapkamer creëren met een eigen badkamer.
Ook de garage is aan vervanging toe.

Ontwerp

De uitbouw / garage zal een lengte krijgen van 13,8 meter, over de volledige diepte van de tuin. Om de lengte visueel te “breken” wordt dit uitgevoerd in meerdere volumes. Hierdoor ontstaat er een prettigere gevel.

Het 1e volume bestaat uit een traditioneel dak. Hierin bevindt zich de vergrote woonkamer en de slaapkamer.
In de woonkamer laten we de kapvorm terug komen in de hoogte. Hierdoor ontstaat er meer lucht, wat tevens een prettigere binnenruimte geeft. Hoe het dak is gemaakt, laten we terugkomen in de uitstraling van het interieur.
De slaapkamer krijgt in de nok een tussenverdieping, waar de installatie van het zonnepaneel geplaatst kan worden.

Het 2e volume, de garage, heeft een plat dak. Om de 2 volumes aan elkaar aan te laten sluiten, is een extra volume er tussen geplaatst. Deze ligt ca 20 cm terug en heeft ook een plat dak, maar dan lager. In dit “tussenvolume” bevindt zich de badkamer en inloopkast.

Resultaat

De gevelbekleding bestaat uit 2 materialen. De 2 volumes krijgen zwart metselwerk om contrast tussen bestaand en nieuw te creëren.
De woonkamer en slaapkamer hebben aan de straatzijde ramen, die zich bevinden achter het metselwerk. Door de bakstenen verder uit elkaar te leggen, ontstaan er gaten waardoor je naar buiten kan kijken. Zo krijg je een gesloten gevel, die ook open is. ’s Avonds ontstaat er een speelse gevel door de verlichting binnen.

Het tussenvolume bestaat uit een 2e materiaal. Er kan gekozen worden voor houten delen of voor een vezelcementplaat in houtpatroon of kleur. Zo ontstaat er een vriendelijkere gevel.
De tuinzijde heeft een grote stalen portaal, om het dak te kunnen dragen. Het dak is voorzien van zwarte dakpannen en zonnepanelen in het dakvlak.

Meer verbouw projecten bekijken