Logo Holstein Architecten Header tekening
Menu

Make-over woning, Familie Van EstSint Philipsland

Voorgevel nieuwe situatie
Voorgevel nieuwe situatie
Voorgevel bestaande situatie
Voorgevel bestaande situatie

Opdracht

De familie Van Est, heeft voor hun bestaande woning 2 vragen:

Is het mogelijk om de gevels een nieuw uiterlijk te geven? Onder andere vanwege de te hoge opstand aan de voorzijde en achterzijde van de woning?
Is het mogelijk om een verbinding binnen te maken, op de 1e verdieping, tussen de woning en garage? Ze willen graag een slaapkamer boven de bestaande garage.

De woning was ontworpen en gebouwd door een aannemer. Probleempunten zijn o.a. dat de proporties van de woning niet kloppen en het rommelige materiaalgebruik. De garage heeft, een jaar later, dan de daadwerkelijke bouw, een opbouw gekregen. Hierdoor zie je kleurverschil ontstaan tussen het metselwerk wat geen egale uitstraling geeft. De woning heeft aan de voor en achterzijde een te hoge opstand, waardoor de gevel uit verhouding raakt.

Ontwerp

Om een verbinding te krijgen, is er besloten om de garage aan de achterzijde te verbreden met een lengte van circa 2,7 meter. Hierdoor ontstaat er genoeg breedte om een verbinding te maken op de 1e verdieping. Op de begane grond wordt de bijkeuken vergroot en ontstaat er in de garage extra stallingruimte voor tuinmeubels. Aangezien de garage uit verhouding raakt, vanwege de extra 2,7 meter, is er besloten om hiervoor een ander materiaal te gebruiken. Door ander materiaalgebruik wordt de lengte van de garage visueel gebroken. Er is gekozen voor gepotdekselde houten delen, die al voorkwamen in de bestaande losstaande veranda.

Voor de bestaande woning is er gekozen om het dak te gaan verlengen. Hierdoor wordt het laagste punt naar beneden gehaald. Er ontstaat dan een gevel waar de proporties beter overkomen, waardoor er een rustigere gevel ontstaat. Aan de voorgevel wordt het origineel geplande portaal van de entree alsnog uitgevoerd, zodat de entree extra geaccentueerd wordt. Naast het portaal wordt boven de trap ook een dakkapel (met vaste zonwering) geplaatst.

Resultaat

De gevels bestaan uit metselwerk wat in verschillende fases is aangebracht, waardoor er kleurverschil tussen het metselwerk is ontstaan. Om meer eenheid te krijgen wordt het metselwerk gekeimd in 2 verschillende kleuren. De plint krijgt zo een extra accent.
De garage krijgt ook dezelfde kleur als de plint, hierdoor wordt de garage ondergeschikt aan de woning. Het dak wordt voorzien van nieuwe zwarte keramische dakpannen.

Op het dak worden meerde zonnepanelen geplaatst, om in de toekomst te blijven voldoen aan de energievraag. De zonnepanelen zijn in een lange rij geplaatst om een rustiger beeld te geven. De panelen bevinden zich in het dakvlak en niet erop.

Meer verbouw projecten bekijken