Huis met Trappen, Rotterdam

Een gebouw is opgebouwd uit verschillende elementen
Elementen zoals wanden, kozijnen vloeren en trappen. Deze zorgen ervoor dat het gebouw goed bruikbaar is. Wanden zorgen bijvoorbeeld voor eventuele gewenste scheidingen. Zowel op intern als op extern gebied. Het verdelen van de ruimte in meerdere ruimtes / gebieden. Het zorgen voor een buitenschil tegen weersinvloeden.

Voor deze studie is er een onderzoek gedaan naar wat de mogelijkheden zijn van een trap binnen een gebouw. Een trap die veelal wordt gezien als verbindingselement tussen verschillende vloerniveaus.
Maar, is het ook mogelijk om trappen een andere functie te geven?
Is het mogelijk dat de trap opzicht al een belevingselement wordt binnen in een gebouw? Zoals de theatrale trappen in paleizen.

De testcase voor deze onderzoek is een woning met bedrijf aan huis. Het gebouw betreft afmetingen van 10x8 meter en 12 meter hoog. Geschikt voor 3 verdiepingen. De woning staat in een contextloze omgeving. Het gaat hierbij om een vrij liggende kavel.

Wat als je de trap laat werken als een wand?
Een scheiding tussen twee gebieden (ruimtes) en / of functies? Het antwoord ligt in een gesloten trappenhuis. Deze kan in het midden geplaatst worden zodat het gebouw in 2 delen georganiseerd wordt. Hoe kan het gebouw in meerde ruimtes verdeeld worden en hoe wordt er voor de logistiek gezorgd voor de twee gebruiksfuncties? Het antwoordt ligt in de toepassing van 2 trappen. Door de trappen in een kruisvormige trappenhuis te plaatsen, wordt de plattegrond in 4 ruimtes georganiseerd. Per verdieping ontstaan er 4 ruimtes. De trappen in de trappenhuis bewegen langs elkaar, liggen tegenover elkaar of kruisen elkaar. Dit, in samenwerking met de videgaten van beneden komende trappen ontstaat het patroon van een kruisvormige trappenhuis.

Doordat er twee trappen / routes gebruikt worden ontstaat er ook een beleving. In het trappenhuis worden doorkijken gecreƫerd naar de andere trap. Er ontstaat een spanning, een zichtbare trap waar je via de ene route bijvoorbeeld niet kan komen. Door de ene route te voorzien van lichtgaten in de buitengevel en de andere route niet, ontstaat er een drang om een bepaalde route te kiezen. De donkere route is de private route. Hiermee komt de bezoeker in het woongedeelte van het huis. De in licht gehulde route is de publieke route. De route naar de bedrijfsruimtes. Er wordt gekozen om de routes in het gebouw niet samen te laten komen. De trappen gaan van de begane grond door naar het dakterras. Pas hier komen de 2 routes voor het eerst weer samen.