Grachtenpand, Amsterdam

“Het BOUWVOLUME was gegeven, de afstand tussen de balklagen in grote lijnen ook. Wat er voor de ont­werper overbleef, was van binnen naar buiten werken, een CLASSISTISCHE GEVEL “PLAKKEN” op een in feite middeleeuws huis.”
Alles wat zuilen heeft is klassiek, classistische ideeën over bouwkunst in Nederland 1765-1850
pagina 51


 Deze tekst laat goed zien hoe een grachtengevel in Amsterdam is opgebouwd. Dat de Amsterdamse grachtengevels niets meer is dan decorbouw. De gevels bestaan uit classistische elementen zoals zuilen en liggers. Constructieve elementen die geen constructieve functie hebben. De woningscheidende wanden zijn de dragende elementen en niet de gevels.

Deze opgave bestaat uit het ontwerpen van een Amsterdamse grachtengevel. De bovenstaande tekst wordt hierbij letterlijk geïnterpreteerd. De gevel wordt opgebouwd uit prefab stalen elementen (cassettes). Hierin worden keramische gevelstenen geplaatst. De prefab elementen krijgen de vorm van kolommen (de zuilen) en liggers (de balken). De gevel bestaat uit een ophangmechanisme waaraan deze prefab onderdelen worden opgehangen. De prefab elementen worden niet tegen elkaar geplaatst. Hiervoor zijn 2 redenen. De maakbaarheid: prefab heeft altijd speling nodig om te kunnen plaatsten. En natuurlijk de belangrijkste reden: Zichtbaarheid. De ophangsysteem wordt zichtbaar als iemand de gevel van dichtbij gaat bekijken. Waardoor de laag van maakbaarheid voor de bezoeker weer zichtbaar wordt.

De gevel wordt opgebouwd conform classistische ideeën over de gevel: Plint, Middenstuk en Kroonlijst. De plint bestaat enkel uit de opgehangen prefab elementen zonder de keramische vulling. De Middenstuk bestaat uit prefab elementen met keramische vulling. De Kroonlijst bestaat uit hekwerk van Prefab cassettes. Dezelfde prefab hekwerken worden ook toegepast als Frans balkonnetje bij de ramen.

Elk grachtenpand heeft ook een trap. De overgangselement van openbaar terrein naar privaat. Bij dit ontwerp wordt de trap opgehangen aan de ``kroonlijst´`. Om zo een spectaculair beeld te geven.