Architectuurcentrum, Rotterdam

Wat is Monumentaliteit? Monumentaliteit heeft te maken met herkenbaarheid. Veelal wordt er gekeken naar de klassieke bouwkunst. De architectuur van de Grieken en Romeinen. Hierin wordt veelal gebruik gemaakt van basisvormen om gebouwen te maken. De basisvormen in abstracte vorm geeft monumentaliteit. Monumentaliteit heeft naast herkenbaarheid ook te maken met schaal. Monumentale gebouwen kan men als schaalloos zien, hierbij bijvoorbeeld te denken aan de piramide van Gizeh.

Voor deze opgave wordt er een gezamenlijk gebouw ontworpen voor de belangrijke architectuur instituten of die eraan gerelateerd zijn. Hierbij te denken aan: Rotterdamse Academie van Bouwkunst, HBO Bouwkunde, Willem de Kooning Academie, Het Nieuwe Instituut (voorheen NAI), Bibliotheek, Archined, Architectenweb, overige kantoren en een restaurant.

De monumentaliteit wordt gezocht in maakbaarheid. Bouwsystemen kan op verschillende manieren toegepast worden, wat tevens zijn sporen nalaat in het gebouw. Voor deze studie wordt er onderzoek verricht naar de mogelijkheid van tunnelbekisting. De boogconstructie die over de eeuwen gebruikt worden, worden meestal gerelateerd aan monumentaliteit. Is het mogelijk om deze vormen toe te passen met tunnelbekisting? Tunnelbekisting wordt voor elke opdracht apart gemaakt en kan in verschillende vormen worden toegepast. Zo kan makkelijk tongewelven (bogen) gestort worden. Door openingen in de tunnelbekisting te programmeren kan er ramen of doorgangen gecreƫerd worden. Hierdoor kan er tevens een vrije plattegrond ontstaan.

Het gebouw wordt voorzien van een atrium. Hierdoor komt er licht van bovenaf naar beneden. Waardoor er ook in het midden van het gebouw voldoende daglicht komt. De atrium verspringt af en toe waardoor het onder andere in contact komt met de buitengevel. Dit optimaliseert de lichttoetreding in het gebouw.

De buitengevel bestaat uit prefab betonnen elementen met ingestorte baksteen. Dit om het gebouw een vriendelijker uitstraling te geven. De openingen zijn boogvormig of rechthoekig afhankelijk van de locatie. Kopse kanten van de tongewelven zijn boogvormig en de zijkanten rechthoekig. Grote bogen worden toegepast ter plaatste van de openbare ruimtes waardoor er een speelse gevel ontstaat van kleine en grote bogen.