Woning familie Wareman, te Steenbergen



Opdracht
De familie Wareman wil een huis laten bouwen in Steenbergen. De woning moet op de begane grond beschikken over een slaapkamer met een badkamer. Verder is er de wens om 2 grote slaapkamers op de 1e verdieping te hebben en het toepassen van zonnecollectoren op het dak. Holstein Architecten heeft een ruime woning ontworpen met een ruime garage.
 
Ontwerp

De woning is ontworpen als een "standaard bouwvolume" met uitbouw over de volledige breedte aan de tuinzijde. De woning bevat een woonkamer in de "uitbouw". Vanwege het dak wat schuin loopt, wordt er een extra ruimtelijke dimensie gegeven aan de woonkamer. Het wordt geen standaard woonkamer meer die rechthoekig van vorm is. Tevens is de houten dakconstructie in zicht gelaten om de ruimte sfeer te geven. De woonkamer wordt voorzien van 2 grote vouwwanden. Deze zorgt ervoor dat de binnenruimte ook bij de tuin betrokken wordt als het warm weer is. Op het hoogste punt van het dakgedeelte van de woonkamer, zit een lichtstraat. De lichtstraat zorgt voor extra daglicht in de woonkamer. Tevens kunnen deze ramen geopend worden, waardoor in de zomer de warmte makkelijker eruit gaat. Warme lucht stijgt op waardoor er  een trek ontstaat, zo wordt er koudere lucht naar binnen getrokken. Op het dak zijn zonnepanelen gevestigd om duurzaam energie op te wekken. Hiernaast bevat het een zonneboiler om het water op te warmen. Daardoor wordt het energieverbruik aanzienlijk verlaagd. Tevens is het de wens om vloerverwarming en wandverwarming toe te passen. Vanwege de grote hoeveelheid oppervlakte, wordt het huis snel opgewarmd voor minder energieverbruik. Hierdoor ontstaat er een prettiger wooncomfort.
De entree van de woning ligt teruggelegen ten opzichte van de voorgevel. Deze wordt overkapt door een houten constructie met glasplaten, waardoor er een prettiger entree voor bezoekers en de bewoners ontstaat.
 
Materialisatie

De woning wordt voorzien van metselwerk met houten delen als accent. Tevens zorgen de houten delen voor een warme / sfeervolle uitstraling van de woning. De houtsoort die wordt toegepast is accoya. Deze onduurzame houdsoort wordt voorzien van een chemisch bad, waardoor het verduurzaamd wordt. Het hout heeft dan weinig onderhoud nodig. Accoya heeft een lichtbruin / gelige kleur wat naar verloop van tijd (onbehandeld) licht gaat vergrijzen. In dit geval is er gekozen om de houtsoort niet extra te behandelen. Accoya wordt toegepast volgens een horizontaal open gevelbekleding. Naast de gevelbekleding, worden ook de kozijnen in accoya uitgevoerd. Deze kozijnen gaan langer mee dan kozijnen die gemaakt zijn van bijvoorbeeld Meranti.
De slaapkamers krijgen horizontaal te sluiten luiken van staal en accoya. Hierdoor is de gewenste zonwering en verduistering meegenomen in het ontwerp.
Het dak wordt voorzien van zinken felsdak. De zonnepanelen liggen in het dakvlak in plaats van erop. Hierdoor ontstaat er een mooiere aansluiting en ook een beter geheel.