Schuurwoning, Dinteloord


Opdracht
De opdracht gaat om een woonschuur te ontwerpen te Dinteloord. Deze moet een moderne uitstraling hebben en passen binnen de bestaande boerderijen in de nabije omgeving. Holstein Architecten heeft de uitdaging aangenomen om deze woonschuur te ontwerpen.
 
Ontwerp
Het bouwvolume bestaat uit een lange gevel met een traditioneel kap. Het ontwerp bestaat uit 3 delen die aan elkaar geschakeld zijn. Deze 3 delen komen vooral in de achtergevel tot uiting. Het linker gedeelte bestaat uit de garage met daarnaast de entree en erboven slaapkamer en badkamer. Het middelste gedeelte bestaat uit een ruimte woonkamer met een vide en een keuken en eetkamer aan de zijkant. De verdieping heeft in het middelste gedeelte een speelruimte in verbinding staat met de woonkamer door middel van een vide. De speelruimte heeft 2 dakkapellen met openslaande ramen zodat er een fijne zithoek ontstaat. Het laatste gedeelte bestaat uit een slaapkamer met badkamer op de begane grond en een slaapkamer op de verdieping.
De lange gevel kenmerkt zich aan de voorzijde door zijn geaccentueerde terugleggende entree en de 3 dakkapellen. Voor de dakkapellen is er expres gekozen voor een onregelmatige plaatsing. Hierdoor refererend naar de vaak willekeurig geplaatste dakkapellen bij traditionele boerderijen. De plaatsing van de dakkapellen in de woonschuur is van binnenuit bepaald. De dakkapellen zorgen ook voor een speelse gevel.
 
Materialisatie
De gevel is opgetrokken uit metselwerk. Er is gekozen voor aluminium ramen dat weinig onderhoud nodig heeft. De geaccentueerde gevel van de entree bestaat uit een open houten gevelbekleding. De garage krijgt houten klapdeuren wat in hetzelfde houtsoort wordt toegepast als de houten gevelbekleding. Voor houten gevelbekleding is er gekozen voor verduurzaamd hout wat weinig onderhoud nodig heeft: Frake Noir.
De dakkapellen bestaan uit opengaande ramen (draai / kiep) met daarvoor een hekwerk als valbeveiliging. De dakkapel wordt vervolgens bekleed met houten delen.
Het dak bestaat uit een aluminium felsdak wat weinig onderhoud nodig heeft.
De binnenzijde kenmerkt zicht door het vide met eiken houten constructie wat in zicht gelaten is. De Balustrade bestaat uit spandraden zodat er naast een traditionele