Uitbouw fam. Luijks, Welberg





Opdracht
De familie Luijks, uit Welberg, woont in een woning uit 1910. Het gaat om een kleine woning met een verbouwde woonkamer uit de jaren 90. Aangezien de woning te klein is, is er een uitbouw gewenst. De uitbouw moet dan nieuwe slaapkamers gaan leveren, waardoor de woning beter bewoonbaar wordt.
 
Ontwerp

Het ontwerp bestaat uit een nieuwe uitbouw op de al bestaande uitbouw van de woonkamer. Om de bestaande dakvloer, wat nu verdiepingsvloer wordt, minimaal te belasten wordt er gekozen voor een houtskeletbouw methode. Deze methode bestaat uit lichte geïsoleerde houten elementen. Dit zorgt voor minder belasting van de bestaande bebouwing dan wanneer er gekozen wordt voor traditionele bouwmethode. De wens was eerst om een gemetselde opbouw te laten bouwen. Dit is vervolgens vervangen door een gevel van houten delen. De bestaande bebouwing bestaat al uit 3 verschillende tinten baksteen. Een nieuwe gemetselde opbouw zou voor een 4e tint baksteen zorgen wat een rommelig effect heeft. Hiernaast is een lichte uitbouw gewenst, hierdoor is er alsnog gekozen voor een gevel uit houten verticale delen. Als houtsoort is er gekozen voor Robinia hout in verschillende breedte maten. Dit is één van de duurzaamste houtsoorten en kan onbehandeld uitgevoerd worden. Hierdoor ontstaat er een vriendelijke en speelse gevel die onderhoud arm is en tevens een warme uitstraling heeft.