Uitbouw fam. Van der Zanden, Welberg


Opdracht
De familie Van der Zanden, met 3 kleine kinderen, heeft een bestaand huis uit begin 1900. Deze is in de loop der jaren door vorige bewoners al diverse keren uitgebreid. Hoewel er aangebouwd is, is de woning nog steeds te klein voor een gezin met 3 kinderen.
 
Ontwerp

De bestaande bouw kenmerkt zich door zijn 2 bestaande uitbouwen die niet goed aansluiten. De schuine vorm komt omdat er op de erfgrens gebouwd is. Raar alleen dat het achterste gedeelte een schuinere hoek heeft dan de uitbouw aan de voorzijde, dit terwijl de begrenzing een rechte (schuine) lijn is. De uitbouw aan de achterzijde heeft een opbouw met een schuin dak. Vanwege de hellingshoek, en bij storm, vallen er telkens dakpannen af. De opdrachtgever wil een uitbouw met een houten gevel bekleding, zoals Holstein Architecten ook bij zijn buurman heeft gedaan. De achterzijde is dan ook qua volume doorgezet, maar dit keer in een overstek. Hierdoor wordt er een overdekte veranda gecreëerd.
De bestaande uitbouw aan de voorzijde voldoet niet volledig aan het bestemmingsplan. In plaats dat de uitbouw een meter naar achteren ligt, is dit gelijk aan de voorgevel. Aangezien een opbouw op dit gedeelte, zoals aan de achterzijde, er raar uit gaat zien. Is er besloten om het volume van het hoofdgebouw door te zetten in de opbouw. Hierdoor ontstaan er één bouwvolume aan de voorzijde met een aanbouw aan de achterzijde. Hierdoor wordt de rare knik al gedeeltelijk opgelost die al in het bestaande plan zat.
 
Materialiseren

De opdrachtgever was onder de indruk van de houten gevelbekleding van de buren en wou dit zelf ook toepassen bij hun woning. Als houtsoort hebben wij gekozen voor dezelfde houtsoort, Frake Noir, maar dan in een ander manier van bekleden. De buren hadden een open verticale gevelbekleding. Voor de achterzijde is er gekozen voor een open horizontale gevelbekleding. Dit om vooral de lengte te benadrukken.
De voorzijde heeft een ander volume dan de achterzijde. Aangezien men verschillen gaat zien als er geprobeerd wordt dezelfde materialen toe te passen aan de voorzijde, is er ook hier gekozen voor een houten gevelbekleding. In dit geval een verticaal gesloten gevelbekleding.