Uitbouw familie Teeuw, Steenbergen

Opdracht
Petra en Robert Teeuw uit Steenbergen willen meer kunnen genieten van de tuin. De huidige woonkamer heeft maar een beperkt uitzicht op de tuin. De tuin is pal op het zuiden gericht, waardoor het in de zomer vrij warm kan worden. Tevens staat de tuin pal op de windrichting, waardoor het in het voor- en naseizoen niet prettig is om buiten te zitten. Ze willen ook graag een plek hebben van waaruit ze het hele jaar door kunnen genieten van hun tuin. Hiernaast willen ze de woning ook levensbestendig maken.
 
Ontwerp

De originele woning bestaat uit een woning, met schuin daarop een losstaande garage. Tussen de woning en de garage is een loos gebied, wat hoort bij de tuin, noch bij de woning. Dit gebied wordt bestemd voor de uitbouw. Door de uitbouw haaks op de garage te zetten, ontstaat er een leefruimte met direct uitzicht op de tuin. Hierdoor kunnen ze vanaf deze plek meer genieten van de tuin, dan vanuit de woonkamer.
De uitbouw wordt voorzien van afvoerpunten voor de riolering en toevoer voor water. Deze wordt in de vloer verwerkt. Hierdoor kan de opdrachtgever op een later tijdstip eventueel de leefruimte ombouwen naar een extra slaapkamer met badkamer om de woning zo levensbestendig te maken.
De uitbouw wordt voorzien van een glazen pui die men volledig kan open zetten.
De bestaande garage wordt verlengd over de volledige diepte van de tuin. Om verschillen in aanbouw te verhullen, wordt er tevens een overkapte veranda geplaatst. Vanuit deze plek kunnen Petra en Robert in de voor en najaar genieten van de tuin. Bij eventuele wind kunnen ze verplaatsbare glazen windschermen zo plaatsen zodat ze uit de wind zitten. Tevens hebben ze een overdekte buitenruimte voor het geval als het regent in de zomer.
 
Materialisatie

De uitbouw wordt voorzien van donker rood metselwerk met zwarte voegen. De woning is opgebouwd uit metselwerk van diverse kleuren en grijs voegwerk. Hierdoor ontstaat er een contrast tussen oud en nieuw wat juist gewenst is. Het is nooit mogelijk om het exacte metselwerk na te bootsen. De uitbouw wordt aan de tuinzijde voorzien van weggedetailleerde zonwering aan de buitenzijde. Zo wordt warmte makkelijke buiten gehouden. Wat een behaaglijker binnenklimaat levert.
De garage wordt voorzien van een nieuwe voorgevel (in hetzelfde metselwerk als de uitbouw) wat hoger wordt opgetrokken. Zo ontstaat er een geheel van uitbouw en garage qua hoogte. De uitbouw is namelijk een halve meter hoger dan de garage. Tevens wordt de garage voorzien van nieuwe garage deuren (opengaande deuren) met houten delen.
De overkapte veranda wordt in een staalconstructie opgetrokken met in zicht latende houten balken. De achterliggende garage / schuur wordt bekleed met houten delen. Zo wordt de garage één geheel aangezien deze wordt verlengd. Het dak van de veranda is tevens hoger gelegen dan het dak van de garage zodat warmte in de warme periode makkelijker weg kan.