Uitbouw familie Naalden, Welberg



Opdracht
De familie Naalden uit Welberg wil hun woning vergroten door een uitbouw naast de bestaande woning. De utbouw moet de volgende ruimtes bevatten: garage, woonkamer en een slaapkamer.
 
Ontwerp
Het perceel is vrij breed en diep. Om optimaal van de tuin te kunnen genieten is de uitbouw naast de woning gebouwd. De uitbouw bestaat uit 2 volumes die geschakeld zijn. Door de uitbouw op te splitsen in meerdere volumes wordt de lengte visueel gebroken. De uitbouw heeft namelijk een totale lengte van ca 10 meter. Hierdoor wordt de bestaande woning verdubbeld.
De 1e volume bevat de woonkamer op de begane grond en een slaapkamer op de verdieping. De woonkamer krijgt aan de achterzijde een grote vouwpui. Deze kan in de zomer helemaal open gezet worden waardoor er een connectie ontstaat tussen binnen en buiten. De verdieping krijgt aan de achterzijde een grote dakkapel, zodat ook vanuit de slaapkamer genoten kan worden van de tuin. De woonkamer en slaapkamer krijgen aan weerszijde te openen ramen / delen zodat er in de zomer goed gelucht kan worden. De woning wordt geïsoleerd volgens de huidige eis om zo optimaal wooncomfort te krijgen.
De laatste garage bevat de garage en een berging op de 1e verdieping. De 1e verdieping is hier alleen mogelijk te betreden via de garage. Wel kan er in de toekomst eventueel voor gekozen worden om dit bij de rest van de verdieping te laten betrekken. De garage krijgt aan weerszijden garagedeuren.
 
Materialisatie
De gevels bestaan uit “paars” metselwerk. Hierdoor ontstaat er contrast met de bestaande woning zodat er meer eenheid ontstaat. De dakkapel wordt voorzien van verduurzaamde houten gevelbekleding. Het dak bestaat uit zwarte keramische dakpannen.
De kozijnen bestaat bijna allemaal uit kunststof in de kleur antraciet. Hierdoor vallen de kozijnen minder op er ontstaan er visueel grotere “gaten” in de gevel. Glas is overdag van buitenaf namelijk ook antraciet / zwart. Alleen de vouwpui aan de achterzijde wordt uitgevoerd in antraciet.