Uitbouw fam. Callant, Hulst



Opdracht
De familie Callant uit Hulst wil een extra ruimte voor de eetkamer en een slaapkamer met badkamer op de begane grond. Gevraagd is om deze uitbouw tussen de woning en de bestaande schuur te bouwen.
 
Ontwerp
De opdrachtgevel wil graag de volledige lengte tussen de woning en de uitbouw benutten. Holstein Architecten heef voorgesteld om deze niet over de volledige lengte te bebouwen. Reden hiervoor is dat er moeilijke aansluitpunten (zowel technisch als visueel) ontstaan tussen de nieuwe uitbouw en de beslaande schuur. Daardoor is er besloten om de uitbouw los te houden van de bestaande schuur. Zo ontstaat er ook nog een ruimte voor een poort zodat de achtertuin direct van het voorerf betreedt kan worden.
De uitbouw bestaat uit 2 volumes. Een laag volume en een traditioneel volume met schuin dak. Hiervoor is gekozen om de grootte van de uitbouw visueel te breken en de uitbouw tevens speelser te maken. Door te spelen met verschillende hoogtes, kan er ook makkelijker aangesloten worden met de bestaande woning.
 
Materialisatie
Voor de materialen is er gekozen om contrast aan te brengen. Als er gekozen wordt voor dezelfde kleuren e.d. dan kan het plaatje visueel niet kloppen. Kleuren e.d. wijken namelijk altijd net iets af van de bestaande waardoor er een storen element ontstaat.
De uitbouw met “traditionele dak” wordt opgetrokken uit metselwerk met een zinken felsdak. Het dak bevat een dakraam dat geopend kan worden om extra te ventileren zodat de warmte eruit kan tijdens de zomer. De buitenzijde van het dakraam wordt voorzien van zonwering om ongewenste warmte buiten te houden van de zon.
Het gedeelte tussen het “traditionele dak” en de woning wordt bekleed met verticale open houten gevel bekleding. Deze wordt dicht tegen elkaar geplaatst zodat er meer privacy ontstaat. Hiervoor is gekozen zodat de eetkamer goed geventileerd kan worden, tevens ontstaat er s’avonds een speelse gevel vanwege de verlichting in de eetkamer. Aangezien de houten delen dicht op elkaar zitten, moet met loodrecht op de gevel staan om naar binnen te kijken. Zelfs dan, is de inkijk erg beperkt.