Makeover woning familie Van Est, Sint Philipsland



Opdracht
De familie Van Est, uit Sint Phillipsland, heeft voor hun bestaande woning 2 vragen:
Is het mogelijk om de gevels een nieuw uiterlijk te geven? Onder andere vanwege de te hoge opstand aan de voorzijde en achterzijde van de woning?
Is het mogelijk om een verbinding binnen te maken op de 1e verdieping tussen de woning en garage? Ze willen graag een slaapkamer boven de bestaande garage. 
De woning was ontworpen en gebouwd door een aannemer. Probleempunten zijn o.a. dat de proporties van de woning niet kloppen en het rommelige materiaalgebruik. De garage heeft, een jaar later dan de daadwerkelijke bouw, een opbouw gekregen. Hierdoor zie je kleurverschil ontstaan tussen het mestelwerk wat geen homogene uitstraling geeft. Tevens heeft de woning aan de voor en achterzijde een te hoge opstand waardoor gevel uit verhouding raakt.
 
Ontwerp
Om een verbinding te krijgen, is er besloten om de garage aan de achterzijde te verbreden met een lengte van circa 2,7 meter. Hierdoor ontstaat er genoeg breedte om een verbinding te maken op de 1e verdieping. Hiernaast wordt op de begane grond de bijkeuken vergroot en ontstaat er in de garage extra stallingruimte voor eventuele de tuinmeubels. Aangezien de garage uit verhouding raakt vanwege de extra 2,7 meter is er besloten om hiervoor een ander materiaal te gebruiken. Vanwege ander materiaalgebruik wordt de lengte van de garage visueel gebroken. Hiervoor is er gekozen voor gepotdekselde houten delen, die al voorkwam in de bestaande losstaande veranda.
Voor de bestaande woning is er gekozen om het dak te gaan verlengen. Hierdoor wordt het laagste punt naar beneden gehaald. Daardoor ontstaat er een gevel waar de proporties beter overkomen waardoor er een rustiger gevel ontstaat. Hiernaast wordt aan de voorgevel het origineel geplande portaal van de entree alsnog uitgevoerd zodat de entree extra geaccentueerd wordt. Naast het portaal wordt boven de trap ook een dakkapel (met vaste zonwering) geplaatst.
 
Materialisatie
De gevels bestaan uit metselwerk wat in verschillende fases is aangebracht. Hierdoor ontstond er kleurverschil tussen het metselwerk. Om meer eenheid te krijgen wordt het metselwerk gekeimd in 2 verschillende kleuren. Hierdoor krijgt de plint een extra accent. De garage krijgt ook dezelfde kleur als de plint, hierdoor wordt de garage ondergeschikt aan de woning. Het dak wordt voorzien van nieuwe zwarte keramische dakpannen.
 
Duurzaamheid
Op het dak worden meerde zonnepanelen geplaatst om in de toekomst te blijven voldaan aan de energievraag. De zonnepanelen zijn in een lange rij geplaatst om een rustiger beeld te geven. Hernaast bevinden zicht de panelen in het dakvlak en niet erop.