Woning Balgozina, Oud Gastel




Opdracht
De opdracht is om een nieuwe woning te ontwerpen met een bijbehorende schuur in Oud-Gastel. De Bestaande woning is toe aan vervangen vanwege het slechte onderhoud. De kavel kenmerkt zich door zijn bebossing in de achtertuin met doorkijken in een laan van bomen. De nieuwe woning dient 15 meter naar achteren geplaatst te worden, zodat er tijdens de bouw nog in de bestaande woning gewoond kan worden. Na de sloop van de bestaande woning ontstaat er zo een grote voortuin. Vanwege haar nieuwe positie krijgen de bewoners vanuit de woning ook betere inkijk op de laan van bomen.
 
Ontwerp

De woning bestaat uit 3 bouwvolumes die aan elkaar geschakeld zijn. Elk volume heeft een eigen schuine dak wat georiënteerd is op het zuiden. Zo kan er optimaal dakoppervlakte gecreëerd worden om zonnepanelen op te plaatsen. De panelen staan dan altijd gericht op de opgaande en ondergaande zon wat een zo groot mogelijk opwekking van stroom levert. De schuine daken zorgen naast de energieopwekking ook voor het bevorderen van de ventilatie van de woning. In de zomer stijgt de warme lucht. Door opengaande delen te plaatsen boven, ontstaat er een trekkende beweging van lucht. Hierdoor wordt verse en koele lucht naar binnen gezogen. Dit moet een optimaal binnenklimaat gaan leveren.
De 3 volumes hebben allen een eigen functie / gebruik. Eén volume bestaat uit een Master-bedroom met een eigen badkamer en inloopkast. De 2e volume bestaat uit een ruime woonkamer met een geschakelde keuken met berging. Vanwege de positie van dit volume ontstaat er een prachtige zicht op de laan van bomen met mooie vergezichten. Aangezien het volume grotendeels met glazen gevels uitgevoerd wordt, ontstaat er een maximaal uitzicht naar de achtertuin. Het laatste volume bestaat uit de entree en overige slaapkamers.
Kenmerkend voor dit ontwerp is dat het ontwerp gelijkvloers ligt. Zo ontstaat er een levensbestendige woning.
 
Materialisatie

De woning wordt gebouwd in prefab houtskeletbouwelementen. Dit moet de bouwsnelheid aanzienlijk verkorten. Het plan bestaat uit dragende wanden van houtskeletbouw, een houten geïsoleerde dak en grote glazen puien voor maximale daglichttoelating in de woning. De bouwmethode, houtskeletbouw, zorgt voor ademende gevels. Hierdoor ontstaat er een gunstiger binnenklimaat dan bij een traditionele woning.
De gevels aan de voorzijde zijn voorzien van baksteen. Hierdoor ontstaat er een dichtere gevel met kleine raampartijen wat minder kans op inkijk ontstaat, dus meer privé. De achterzijde wordt zo veel mogelijk voorzijn van een glazen gevel om zo veel mogelijk uitzicht in de achtertuin te krijgen.